Projekt dobrote s srcem
(Program razvoja podeželja – LAS operacija)
Izziv
V Mozaiku dobrot dnevno pripravljamo bogat izbor pekovskih in slaščičarskih izdelkov, ki jih dostavljamo v šole, vrtce in druge javne ustanove, pa tudi neposredno končnim kupcem. Zaradi povečanega povpraševanja pogosto presežemo lastne zmogljivosti in določenih naročil ne moremo sprejeti.
Projekt Dobrote s srcem je nastal kot odgovor na potrebo po razširitvi proizvodnih zmogljivosti, razvoju novih produktov ter ustvarjanju novih delovnih mest za invalide in druge ranljive skupine.
Cilji projekta
- omogočiti dostopnost izdelkov vsem kupcem, ki v njih prepoznajo kakovost,
- z nakupom novih pripomočkov in strojev povečati proizvodne zmogljivosti,
- razviti nove inovativne produkte, ki temeljijo na kulinarični dediščini,
- usposobiti zaposlene in invalide za delo z novimi tehnologijami,
- ustvariti pogoje za nova trajnostna delovna mesta,
- širiti mrežo sodelovanj z javnimi zavodi in končnimi kupci,
- prispevati k ohranjanju kulinarične dediščine in izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev območja LAS.
Glavne aktivnosti
- nakup opreme in pripomočkov za nadgradnjo proizvodnje,
- razvoj novih slaščic, ki izvirajo iz kulinarične dediščine,
- usposabljanje zaposlenih invalidov in uvajanje novih metod dela,
- promocija projektnih aktivnosti in novih produktov med prebivalci območja LAS,
- izvajanje operacije v sodelovanju s partnerji (OŠ Rače, TD Viničar, Boris Jurič).
Pričakovani rezultati
- nabava novih pripomočkov in opreme,
- usposobitev zaposlenih invalidov in razvoj njihovih kompetenc,
- obuditev slovenske kulinarične dediščine skozi nove produkte,
- ustvaritev vsaj enega novega delovnega mesta za ranljive skupine,
- okrepljeno sodelovanje z javnimi zavodi in lokalnimi prebivalci,
- povečana prepoznavnost in promocija Zavoda Mozaik dobrot.
Vpliv
Projekt Dobrote s srcem krepi lokalno samooskrbo, spodbuja socialno vključenost invalidov ter razvija nove trajnostne poslovne priložnosti. Z inovativnimi produkti in posodobljeno proizvodnjo prispeva k večji dostopnosti kakovostnih domačih izdelkov in krepitvi socialne ekonomije v lokalnem okolju.